litotă - explicat in DEX



litotă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LITÓTĂ, litote, s. f. Figură de stil care constă în a spune cât mai puțin și a face să se înțeleagă cât mai mult. – Din fr. litote.

litotă (Dicționar de neologisme, 1986)
LITÓTĂ s.f. Figură de stil care constă în atenuarea însușirilor, în micșorarea dimensiunilor unui obiect, unei ființe etc. pentru a se obține efectul invers. [Cf. fr. litote, gr. litotes – simplificare].

litotă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LITÓTĂ s. f. figură de stil constănd în atenuarea însușirilor, în micșorarea dimensiunilor unui obiect, ale unei ființe etc. pentru a se obține efectul invers. (< fr. litote)

litotă (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
LITÓTĂ (‹ fr., lat.; {s} gr. litótes „simplitate”) s. f. Figură de stil, opusă hiperbolei, care constă în atenuarea, comprimarea expresiei, cu scopul de a face să se înțeleagă mai mult, spunând cât mai puțin, sau pentru a sugera o idee prin negarea contrariului acesteia (ex. Nu e frumoasă în loc de Este urâtă).

litotă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*litótă f., pl. e (vgr. litótes, simplicitate, frugalitate, d. litós, simplu, frugal; lat. litotes). Ret. Figură pin [!] care spuĭ maĭ puțin dînd să se înțeleagă maĭ mult, ca: nu prost, nu te urăsc îld. deștept, te ĭubesc.

litotă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
litótă s. f., g.-d. art. litótei; pl. litóte

litotă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
litotă f. figură de retorică prin care se zice mai puțin spre a da să se înțeleagă mai mult.

litotă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LITÓTĂ, litote, s. f. Figură de stil care constă în a spune cât mai puțin și a face să se înțeleagă cât mai mult. — Din fr. litote.