lipcă - explicat in DEX



lipcă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LÍPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a stărui mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. – Din ucr. lypkyj „lipicios”.

lipcă (Dicționaru limbii românești, 1939)
lípcă adv. (d. lipesc; rus. lipkiĭ, lipicĭos). Fam. A te ținea lipcă de cineva, a sta lipcă pe lîngă cineva, a te ținea mereŭ de el (cață, gîrbă, grapă, scaĭ, zgaĭbă) ca să-țĭ dea ceva.

lipcă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lípcă (reg.) adv.

lipcă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lipcă adv. Mold. alipit (fig.), belea pe capul cuiva: șezi lipcă unde te duci Cr. [Slav. LIPŬKŬ, lipan: planta se întrebuințează pentru cataplasme].

lipcă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LÍPCĂ adv. (Reg.; în expr.) A sta (sau a ședea etc.) lipcă (undeva) = a sta undeva neclintit, a nu se mișca (dintr-un loc), stingherind pe cineva. A sta lipcă pe capul cuiva = a insista mult pe lângă cineva. A se ține lipcă de cineva = a însoți pe cineva peste tot (stingherindu-l cu prezența sa). A umbla lipcă după ceva = a căuta să obțină ceva cu orice preț; a dori ceva foarte mult. — Din ucr. lypkyj „lipicios”.

Alte cuvinte din DEX

LIPAZA LIPARIT LIPAN « »LIPCA LIPCAN LIPCANEAN