limes - explicat in DEX



limes (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LÍMES s. n. Sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor. – Cuv. lat.

limes (Dicționar de neologisme, 1986)
LÍMES s.n. Dispozitiv de apărare construit de-a lungul granițelor Imperiului roman, alcătuit dintr-un zid continuu de piatră sau dintr-un val de pământ. [< lat. limes].

limes (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LÍMES s. n. dispozitiv de apărare construit de-a lungul granițelor Imperiului Roman, alcătuit dintr-un zid continuu de piatră sau val de pământ. (< lat. limes)

limes (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
LÍMES (cuv. lat.) s. n. Complex, lanț de fortificații (ziduri, valuri de pământ și castre) construite la granițele Imp. Roman, împotriva atacurilor popoarelor barbare. În Dacia, romanii au folosit au folosit pentru apărarea granițelor obstacole naturale (ex. Limes Alutanus), de-a lungul cărora ridicau castre și alte fortificații; au mai construit un l. de c. 4 km în fața castrului și a orașului Porolissum și altul de c. 235 km, de la Flămânda (pe Dunăre) până la pasul Bran (Limes Transalutanus).

limes (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
límes (lat.) s. n.

limes (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LÍMES s. n. Sistem de apărare folosit de romani, care consta dintr-un zid de piatră sau dintr-un val de pământ, construit la granițele provinciilor. — Cuv. lat.

Alte cuvinte din DEX

LIMEN LIMBUTIE LIMBUTI « »LIMFA LIMFADENIE LIMFADENITA