lidită - explicat in DEX



lidită (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LIDÍTĂ, lidite, s. f. 1. Exploziv fabricat pe bază de acid picric, folosit în mine. 2. Rocă sedimentară cu granulație fină, de obicei neagră-cenușie, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie. – Din fr. lyddite.

lidită (Dicționar de neologisme, 1986)
LIDÍTĂ s.f. 1. Rocă silicioasă de culoare închisă, constituită în mare parte din radiolare. 2. Exploziv pe bază de acid picric; melinită. [< fr. lyddite, cf. Lydd – oraș în Anglia].

lidită (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LIDÍTĂ s. f. 1. rocă silicioasă de culoare închisă, din radiolari. 2. melinită. (< fr. lyddite)

lidită (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
LIDÍTĂ (‹ fr. {i}; {s} n. pr. Lydd, oraș în Anglia) s. f. (PETROGR.) Rocă sedimentară, fin granulată, compactă, neagră-cenușie, sau brună-verzuie, alcătuită în special din cuarț, calcedonie sau Opal și formată prin silicifierea argilelor, tufurilor, calcarelor etc., deosebindu-se astfel net de rocile în care se găsește. Se utilizează uneori ca material abraziv fin.

lidită (Dicționaru limbii românești, 1939)
*lidítă f., pl. e (d. Lydia, o veche țară din Asia Mică). Min. Un schist argilos negru, impregnat cu cŭarț și care formează o peatră compactă, dură și aspră cu care se încearcă auru (și argintu) trăgînd o dungă pe suprafața eĭ. Se numește și ĭasp negru și peatră [!] de încercare. V. peatră.

lidită (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lidítă s. f., g.-d. art. lidítei; pl. lidíte

lidită (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LIDÍTĂ, lidite, s.f 1. Exploziv fabricat pe bază de acid picric, folosit în mine. 2. Rocă sedimentară cu granulație fină, de obicei neagră-cenușie, alcătuită mai ales din cuarț și calcedonie. — Din fr. lyddite.

Alte cuvinte din DEX

LIDIAN LIDERITATE LIDER « »LIDITA LIDO LIDOCAINA