leșin - explicat in DEX



leșin (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LEȘÍN, leșinuri, s. n. 1. Pierdere subită și trecătoare a cunoștinței, fără oprirea inimii și a mișcărilor respiratorii, provocată de o anemie a creierului, ca urmare a unei stări maladive, a unor eforturi fizice mari, a unei emoții puternice etc.; lipotimie. 2. Stare de slăbiciune mare, de lipsă de putere, de vlagă, provocată de foame, de sete etc.; sfârșeală. [Acc. și léșin] – Din leșina (derivat regresiv).

leșin (Dicționaru limbii românești, 1939)
1) leșín (vest) și léșin (est) n., pl. urĭ (d. a leșina). Sincopă, perderea [!] cunoștințeĭ în urma uneĭ marĭ emoțiunĭ saŭ slăbicĭunĭ: a-țĭ veni leșin de rîs, de foame.

leșin (Dicționaru limbii românești, 1939)
2) leșín (vest) și léșin (est), a v. tr. (lat. *laesionare, a vătăma, d. laesio, leziune. La început s´a zis a *leșuna, ca a cășuna, a mișuna, apoĭ a leșina, ca a tușina, pin [!] diferite influențe). Vechĭ. Vatăm: plămîile leșinatu-ĭ-o (Marian, Desc. 207). Vest. Mă leșină la stomah, simt leșin (mă leșíe) la stomah [!] (de foame, de multă dulceață): mĭerea multă te leșină la stomah. V. intr. Perd [!] cunoștința după o mare emoțiune, durere orĭ slăbicĭune: a leșina de frică, de foame. A leșina de rîs, a muri de rîs, a rîde din toată inima.

leșin (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
leșín s. n., pl. leșínuri

leșin (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
leșin n. stare în care cineva își pierde cunoștința: i-a venit leșin.

leșin (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LEȘÍN, leșinuri, s. n. 1. Pierdere subită și trecătoare a cunoștinței, caracterizată prin rărirea bătăilor inimii și a mișcărilor respiratorii și cauzată de scăderea bruscă a irigației cerebrale; lipotimie. 2. Stare de slăbiciune, de lipsă de putere, de vlagă, provocată de foame, de sete etc.; sfârșeală. [Acc. și: léșin] — Din leșina (derivat regresiv).

Alte cuvinte din DEX

LAZURIT LAZULIT LAZUI « »LEAC LEACA LEAFA