lecțiune - explicat in DEX



lecțiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LECȚIÚNE s. f. v. lecție.

lecțiune (Dicționar de neologisme, 1986)
LECȚIÚNE s.f. 1. Fiecare dintre formele în care se prezintă textul unui autor în diferite manuscrise sau ediții; fel de a citi un (pasaj dintr-un) text pentru stabilirea versiunii lui originare. 2. V. lecție. [Pron. -ți-u-. / < lat. lectio, cf. germ. Lektion].

lecțiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LECȚIÚNE s. f. fiecare dintre formele în care se prezintă textul unui autor în diferite manuscrise sau ediții; fel de a citi (un pasaj dintr-un text) pentru stabilirea versiunii originare. (< germ. Lektion, lat. lectio)

lecțiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*lecțiúne f. (lat. léctio, -ónis, d. légere, a citi. V. culeg, înțeleg). Ceĭa ce profesoru explică și dă elevuluĭ să învețe pe de rost, să înțeleagă saŭ să exercite: profesoru dă elevului lecțiunĭ de matematică, de piano, de dans; elevu ĭa lecțiunĭ de la profesor saŭ cu profesoru. Formă, versiune particulară a unuĭ text. Fig. Învățătură: lecțiunile experiențeĭ se plătesc adese-orĭ foarte scump. Învățătură de minte, pedeapsă (mustrare, bătaĭe saŭ altă suferință): această cădere a fost o bună lecțiune pentru impertinența luĭ. – Ob. lécție, ceĭa ce se dă elevuluĭ de învățat.

lecțiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lecțiúne (versiune a unui text) (-ți-u-) s. f., g.-d. art. lecțiúnii; pl. lecțiúni

lecțiune (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LECȚIÚNE s. f. v. lecție.

lecțiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lecți(un)e f. 1. învățătură dată sau primită: a da, a lua lecțiuni; 2. ceea ce un școlar învață pe din afară: a recita lecțiunea; 3. fig. învățăminte, înștiințări date: lecțiunile experienței.

Alte cuvinte din DEX

LEBEJOARA LEBEDITA LEBARVURST « »LECIT LECITA LECITINA