lăscaie - explicat in DEX



lăscaie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LĂSCÁIE, lăscăi, s. f. Monedă de aramă valorând o jumătate de para, care a circulat în țările române în a doua jumătate a sec. XVIII; p. gener. monedă de valoare foarte mică. ◊ Expr. A nu avea (nici o) lăscaie (frântă sau chioară) = a nu avea absolut nici un ban. [Pr.: -ca-ie.Var.: lescáie, lețcáie, lițcáie s. f.] – Din ucr. ljackyj.

lăscaie (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
lăscáie (lăscắi), s. f. – Para, aspru, monedă divizionară de cupru, valoare, înv., paritate. – Var. lescaie, lețcaie. Rut. ljackyj „polonez”, pol. lakci „polonez” (Tiktin; DAR). Se folosește puțin la pl., principalul său înțeles fiind acela de termen de comparație, pentru a indica un obiect fără valoare ca sp. pito, pizca.Lăscăiață, s. f. (Olt., Banat, oală cu două toarte) pare să se explice prin ideea de „oală fără valoare, hîrb” (Candrea).

lăscaie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lăscáie/lețcáie (înv., pop.) s. f., art. lăscáia/lețcáia, g.-d. art. lăscắii/lețcắii; pl. lăscắi/lețcắi

lăscaie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lăscaie f. V. lețcaie.

lăscaie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LĂSCÁIE, lăscăi, s. f. Monedă de aramă valorând o jumătate de para, care a circulat în Țările Române în a doua jumătate a sec. XVIII; p. gener. monedă de valoare foarte mică. ◊ Expr. A nu avea (nicio) lăscaie (frântă sau chioara) = a nu avea absolut niciun ban. [Pr.: -ca-ie.Var.: lescáie, lețcáie, lițcáie s.f] — Din ucr. Ijackyj.

Alte cuvinte din DEX

L KYRIE KUWEITIAN « »LA LABA LABADEIEPURE