ispravnic - explicat in DEX



ispravnic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ISPRÁVNIC, ispravnici, s. m. Dregător care aducea la îndeplinire o poruncă domnească sau (mai târziu) care conducea, ca reprezentant al domnului, un județ sau un ținut. – Din bg. izpravnik, rus. ispravnik.

ispravnic (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
isprávnic2, adj. m. (reg.) de ispravă, harnic.

ispravnic (Dicționaru limbii românești, 1939)
isprávnic m. (vsl. ispravĭnikŭ, d. ispraviti, a conduce). Vechĭ. Administrator. Mandatar, reprezentant. Tutor, epitrop. Moștenitor, legatar. Maĭ pe urmă, administrator de județ, prefect (ispravniciĭ eraŭ puși supt [!] marele vistier și aŭ fost introdușĭ în Țara Românească de Neculaĭ Mavrocordatu, primu domn Fanariot, în locu căpitanilor și judeților [!] din ainte [!], numițĭ în Moldova pîrcălabĭ și șoltujĭ. Așezămîntu ispravnicilor trecu apoĭ în Moldova. Șăin. I, 182). V. boĭer, zapciŭ, pomojnic, clucer.

ispravnic (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
ISPRÁVNIC (‹ bg., rus.) s. m. 1. (În sec. 15-18, în Țara Românească) Dregător care aducea la îndeplinire o poruncă domnească. 2. (În sec. 18-19, în Moldova și Țara Românească). Dregător însărcinat cu conducerea unui județ sau a unui ținut.

ispravnic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
isprávnic s. m., pl. isprávnici

ispravnic (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
ispravnic m. od. (azi iron. și pop.) prefect, numit și cârmuitor. [Slav. ISPRAVĬNIKŬ].

ispravnic (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ISPRÁVNIC, ispravnici, s. m. Dregător care aducea la îndeplinire o poruncă domnească sau (mai târziu) care conducea, ca reprezentant al domnului, un județ sau un ținut. — Din bg. izpravnik, rus. ispravnik.