iaurt (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)IAÚRT, iaurturi, s. n. Produs lactat cu un gust acid plăcut și cu aromă specifică, preparat din lapte de vacă, de oaie, de bivoliță sau de capră, prin fermentare cu bacterii lactice din adaosul de maia. – Din
tc. yoğurt.iaurt (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)iaúrt (iaúrturi), s. n. – Produs lactat cu gust acid obținut prin fermentare. –
Mr. γiaurte, megl. iourt. Tc. yogurt, probabil prin intermediul
bg. iaurt (Roesler 593; Șeineanu, II, 222; Lokotsch 960; Ronzevalle 177),
cf. ngr. γιαούρτι. –
Der. iaurgiu, s. m. (negustor de iaurt), din
tc. yogurtcu; iaurgerie, s. f. (prăvălie unde se vinde iaurt).
iaurt (Dicționar de argou al limbii române, 2007)iaúrt, iaurturi s. n. (intl.) lucru sau persoană neînsemnată; fleac.
iaurt (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)iaúrt s. n., (porții, sorturi)
pl. iaúrturiiaurt (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)iaurt n. lapte închegat și acrit cu frunze de stejar:
cine are piper mult, pune și în iaurt. [Dial. Munt.
iagurt = turc. YOGHURT (v.
igurțeală].
iaurt (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)IAÚRT, (
2)
iaurturi, s. n. 1. Produs lactat cu un gust acid plăcut și cu aromă specifică, preparat din lapte de vacă, de oaie, de bivoliță sau de capră, prin fermentare cu bacterii lactice din adaosul de maia.
2. Sortiment de iaurt (
1) — Din
tc. yoğurt.ĭaurt (Dicționaru limbii românești, 1939)ĭaúrt n., pl.
urĭ (turc.
ĭoghurt, ĭoghurd, pop.
ĭaurt).
Munt. Lapte fermentat și închegat (în Mold.
lapre acru). V.
curcut.