hidrotermal - explicat in DEX



hidrotermal (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
HIDROTERMÁL, -Ă, hidrotermali, -e, adj. Care se referă la ape fierbinți, provenite prin răcirea topiturilor magmatice. ◊ (Geol.) Proces hidrotermal sau fază hidrotermală = ultima etapă a consolidării magmatice. – Din fr. hydrothermal.

hidrotermal (Dicționar de neologisme, 1986)
HIDROTERMÁL, -Ă adj. Referitor la apele termale, de apă termală. [< fr. hydrothermal].

hidrotermal (Marele dicționar de neologisme, 2000)
HIDROTERMÁL, -Ă adj. referitor la apele termale. ♦ (geol.) proces ~ (sau fază ~ă) = ultima etapă a consolidării magmatice. (< fr. hydrothermal)

hidrotermal (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
HIDROTERMÁL, -Ă (‹ fr. {i}; {s} hidro- + gr. thermos „cald”) adj. Care se referă la ape fierbinți provenite din răcirea topiturilor magmatice. ◊ Proces h. sau fază h. = ultima fază din procesul de consolidare a magmei, care se desfășoară la temperaturi cuprinse între 500º și 100ºC, caracterizată prin separarea unei soluții reziduale apoase și fierbinți, din care, pe crăpăturile scoarței terestre, se formează și se depun minerale metalice, sulfați, carbonați, cuarț. În funcție de temperatura pe care o au, soluțiile apoase fierbinți pot fi hipertermale (500-300ºC), mezotermale (300-175ºC) și epitermale (175-50ºC). Ele acționează asupra formațiunilor traversate, schimbându-le compoziția chimică și structura.

hidrotermal (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
hidrotermál (hi-dro-) adj. m., pl. hidrotermáli; f. hidrotermálă, pl. hidrotermále