gram - explicat in DEX



gram (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GRAM, grame, s. n. Unitate de măsură pentru masa (ori greutatea) unui corp, egală cu a mia parte dintr-un kilogram. ◊ Gram-forță = unitate de măsură pentru forță, egală cu a mia parte dintr-un kilogram-forță. – Din fr. gramme.

gram (Dicționar de neologisme, 1986)
GRAM s.n. Unitate de măsură reprezentând a mia parte dintr-un kilogram. ◊ Gram-forță = unitate de măsură pentru forță, egală cu a mia parte dintr-un kilogram-forță. // Element secund de compunere savantă cu semnificația „gram”, folosit în terminologia metrologică pentru formarea denumirilor multiplilor și submultiplilor gramului. [< fr. gramme, cf. germ. Gramm, gr. gramma].

gram (Dicționar de neologisme, 1986)
GRAM adj.n. Colorație gram = metodă de laborator care constă în colorarea preparatelor bacteriene și care permite clasificarea microbilor în grampozitivi și gramnegativi. [< fr., engl. gram, cf. Gram – bacteriolog danez].

gram (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GRAM1 s. n. unitate de măsură a masei, a mia parte dintr-un kilogram. ♦ ~-forță = unitate de măsură pentru forță, a mia parte dintr-un kilogram-forță. (< fr. gramme, gr. gramma)

gram (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GRAM2 adj. colorație ~ = metodă de laborator constând în colorarea preparatelor bacteriene și pentru clasificarea microbilor în grampozitivi și gramnegativi. (< fr. gram)

gram (Dicționaru limbii românești, 1939)
*gram n., pl. e (fr. gramme m., d. vgr. grámma, literă, a doŭă-zecĭ și patra parte a uneĭ unciĭ, o măsură de greutate). Unitatea de măsură a sistemeĭ metrice latine și care reprezentă [!] greutatea unuĭ centimetru cubic de apă destilată luată la cea maĭ mare densitate a eĭ. Multipliĭ luĭ îs: deca-, ecto-, chilo- și miriagramu, ĭar submultipliĭ: deci-, centi- și miligramu. V. chintal, tonă.

gram (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
GRAM, Hans Christian Joachim (1853-1938), bacteriolog danez. Prof. univ. la Copenhaga. A elaborat (1884) metoda de diferențiere, prin colorare, a bacteriilor, în grampozitive și gramnegative.

gram (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!gram s. n., pl. gráme; simb. g

gram (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gram n. unitate de greutate, în sistema metrică.

Alte cuvinte din DEX

GRAJNICIOARA GRAJDAR GRAJD « »GRAMADA GRAMADEALA GRAMADI