gologan - explicat in DEX



gologan (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GOLOGÁN, gologani, s. m. (În trecut) Monedă de aramă (în valoare de 10 bani); p. gener. (sens curent) monedă de mică valoare; ban. – Et. nec.

gologan (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
gologán (gologáni), s. m.1. Monedă de aramă de 10 bani.2. Bani. Creație expresivă, bazată pe rădăcina gog-, s.v.; cf. și gogoloi, gogoneț, golomoz. Sensul primar, conform acestei explicații, trebuia să fie cel de „bulgăre” sau bilă; pentru trecerea semantică, cf. fr. bille „bulgăre” și „monedă de aramă”, sp. redondo „monedă”, sp. din Cuba bolo „monedă de argint”. Originea expresivă a fost indicată încă de Bogrea, Dacor., IV, 818; după Cihac, II, 121, urmat de Scriban și cu îndoieli de către DAR, trebuie plecat de la *golovan, din sl. glava „cap”, explicație insuficientă. Der. gologăneț, s. n. (mărunțiș; bănet); gologăni, vb. (a înșela, a escroca, a fura). Din rom. provin mag. din Trans. gologany „monedă de aramă” și bg. gologan (Capidan, Raporturile, 231).

gologan (Dicționaru limbii românești, 1939)
gologán m. (rus. golován, căpățînos, d. golová, vsl. glava, cap, adică „monetă [!] cu un cap pe ĭa [!]”. V. glavă, haldan). Vechĭ. Monetă de aramă de treĭ parale. Azĭ. Monetă de aramă saŭ de nichel: un gologan de 5, de 10 banĭ (pînă la războĭu mondial). – În Mold. nord și galagan (după pron. rus.).

gologan (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
gologán s. m., pl. gologáni

gologan (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gologan n. ban mărunt. [Poate metateză din gogolan cu sensul de ban rotund (v. gologoț)].

Alte cuvinte din DEX

GOLIT GOLISTE GOLIRE « »GOLOGANI GOLOMAT GOLOMOZ