gest - explicat in DEX



gest (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GEST, gesturi, s. n. 1. Mișcare a mâinii, a capului etc. care exprimă o idee, un sentiment, o intenție, înlocuind uneori vorbele sau dând mai multă expresivitate vorbirii. 2. Faptă sau purtare dictată de un anumit scop, de anumite interese, având o anumită semnificație etc. – Din fr. geste, lat. gestus.

gest (Dicționar de neologisme, 1986)
GEST s.n. 1. Mișcare exterioară a corpului prin care se exprimă o idee, un sentiment etc. sau se dă mai multă expresivitate vorbelor. 2. (Fig.) Purtare, faptă (care are o anumită semnificație). [< fr. geste, it. gesto, cf. lat. gestus].

gest (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GEST s. n. 1. mișcare exterioară a corpului prin care se exprimă o idee, un sentiment etc. sau se dă mai multă expresivitate vorbelor. 2. (fig.) purtare, faptă cu o anumită semnificație. (< fr. geste, lat. gestus)

gest (Dicționaru limbii românești, 1939)
*gest n., pl. urĭ (lat. gestus, mișcare, gest, d. gérere, a purta. V. gerant). Mișcare a corpuluĭ, maĭ ales a mîniĭ [!], p. a exprima sentimentele: a declama cu gesturĭ. V. amenințare.

gest (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
gest s. n., pl. gésturi

gest (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gest n. 1. mișcarea brațului sau a mâinii spre a exprima sentimentele noastre; 2. fig. acțiune însemnată: darul lui e un gest frumos.