gelatină - explicat in DEX



gelatină (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GELATÍNĂ, gelatine, s. f. 1. Substanță proteică coloidală preparată prin fierbere din oase, cartilaje etc., cu diferite întrebuințări practice. 2. Produs de cofetărie preparat din sirop de fructe sau dintr-o cremă dulce, închegată cu foi de gelatină (1). 3. Piele crudă pregătită pentru a fi tăbăcită. – Din fr. gélatine.

gelatină (Dicționar de neologisme, 1986)
GELATÍNĂ s.f. 1. Materie albuminoidă cu aspect de piftie, care se prepară din oase, din cartilaje etc. ♦ Piele crudă, pregătită pentru tăbăcire. 2. Preparat dulce făcut din sirop de fructe sau dintr-o cremă închegată cu gelatină (1). [< fr. gélatine, it. gelatina].

gelatină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GELATÍNĂ s. f. 1. substanță proteică coloidală extrasă prin fierbere din oase, cartilaje etc., folosită în industria alimentară și farmaceutică, în bacteriologie, tehnică etc. ◊ piele crudă, pregătită pentru tăbăcire. 2. preparat dulce din sirop de fructe sau dintr-o cremă închegată cu gelatină (1). (< fr. gélatine, it. gelatina)

gelatină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*gelatínă f., pl. e (fr. gélatine, d. lat. gelatus, înghețat. V. ger, congelez). Substanță extrasă din cartilaginĭ și din oase de animale și care seamănă cu gheața, dar nu e așa de solidă și tremură cînd o clatinĭ, ca piftia (răciturile) și bigi-bigi.

gelatină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
gelatínă s. f., g.-d. art. gelatínei; pl. gelatíne

gelatină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
gelatină f. substanță extrasă din părțile cartilaginoase și din oasele animalelor: gelatina servă a limpezi licherurile, a face cleiu, etc.

Alte cuvinte din DEX

GELATIE GELAT GEL « »GELATINA GELATINIZA GELATINIZARE