galic - explicat in DEX



galic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GÁLIC1 adj.m. (în sintagma) Acid galic = acid organic aromatic, astringent, extras din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit la fabricarea cernelii negre, a coloranților și a unor medicamente. – Din fr. gallique.

galic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
GÁLIC2, -Ă, galici, -ce, adj. Care aparține galilor1, privitor la gali1. Războaiele galice.Cocoșul galic = emblemă (reprezentând un cocoș) care simbolizează Franța. ♦ (Substantivat, f.) Limba celtă vorbită de gali1. – Din lat. Gallicus.

galic (Dicționar de neologisme, 1986)
GÁLIC adj.m. Acid galic = acid astringent extras din gogoșile de ristic, folosit la fabricarea cernelii negre și ca mordant la vopsirea fibrelor vegetale. [< fr. gallique].

galic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GÁLIC1 adj. acid ~ = acid aromatic, astringent, din gogoșile de ristic și din coaja de stejar, folosit, în tăbăcărie, la fabricarea cernelurilor negre, a coloranților și a unor medicamente. (< fr. gallique)

galic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GÁLIC2, -Ă adj. referitor la gali. ♦ cocoșul ~ = una dintre emblemele națiunii franceze. ◊ (s. f.) limbă celtă vorbită de gali. (< lat. gallicus)

galic (Dicționaru limbii românești, 1939)
*gálic, -ă adj. (lat. gállicus). Chim. De gogoșĭ de ristic (fr. noix de galle). Acid galic, care există în cojile de măr, în capsulele de quércus degylops (stejar) și fructele de caesalpinia coriária. În industrie se scoate din acidu tanic. Se topește la 220° descompunîndu-se.

galic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
gálic adj. m., pl. gálici; f. gálică, pl. gálice

Alte cuvinte din DEX

GALIARDA GALIARD GALIAMB « »GALICAN GALICANISM GALICESTE