galantină - explicat in DEX



galantină (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)
GALANTINĂ, galantine, s.f. Preparat culinar de formă paralelepipedică sau cilindrică (aceasta numită și balotină) realizat dintr-o compoziție de bucăți de carne (de pasăre, vânat, porc sau vițel), ouă și alte ingrediente, copt, apoi acoperit cu aspic, servit felii ca antreu rece.

galantină (Dicționar de neologisme, 1986)
GALANTÍNĂ s.f. Un fel de pateu de carne cu aspic. [< fr. galantine].

galantină (Marele dicționar de neologisme, 2000)
GALANTÍNĂ s. f. rasol (de pasăre) în aspic. (< fr. galantine)

galantină (Dicționaru limbii românești, 1939)
*galantínă f., pl. e (fr. galantine, it. galantina). Mîncare de carne tocată de porc, de vițel, de pasăre orĭ de vînat pusă într´un purcel orĭ într´un puĭ căruĭa i s´aŭ scos oasele și friptă în gelatina eĭ.

galantină (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
galantínă s. f., g.-d. art. galantínei; pl. galantíne

galantină (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
galantină f. carne rece preparată: o galantină de curcan.