franzelă - explicat in DEX



franzelă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FRANZÉLĂ, franzele, s. f. Pâine albă de formă lunguiață; jimblă. – Din ngr. frantzóla.

franzelă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
franzélă (franzéle), s. f. – Pîine albă. – Var. franzolă. Mr. frunzelă. Ngr. φραντσόλα (Pascu, Arch. Rom., VI, 230; Pascu, I, 235; Tagliavini, Arch. Rom., XVI, 381; Gáldi 192), din it. franc(ce)sella, cf. tc. francala (Miklosich, Türk. St., 56), bg. franğela. Cf. frînc. Der. franzelar, s. m. (brutar); franzelărie, s. f. (brutărie).

franzelă (Dicționaru limbii românești, 1939)
franzélă f., pl. e (ngr. frantzéla, de unde și turc. franğela, firanğyla, limba francă, pîne [!] albă, adică „franceză, eŭropenească”). Pîne de lux, albă și maĭ mică. – În est și franzolă și franzoală (ngr. frantzóla).

franzelă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
franzélă s. f., g.-d. art. franzélei; pl. franzéle

franzelă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
franzelă f. pâine de lux mai mică și mai albă. [Gr. mod.: lit. (pâine) franțuzească].