farandolă - explicat in DEX



farandolă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FARANDÓLĂ, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu ritm viu, în care dansatorii, ținându-se de mână în lanț, descriu spirale și cercuri; melodie după care se execută acest dans. – Din fr. farandole.

farandolă (Dicționar de neologisme, 1986)
FARANDÓLĂ s.f. Vechi dans provensal cu mișcare moderată în care dansatorii formează un lanț; melodia acestui dans. [< fr. farandole, cf. prov. farandolo].

farandolă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FARANDÓLĂ s. f. vechi dans provensal, cu acompaniament de flaut și tamburină, în mișcare moderată; melodia corespunzătoare. (< fr. farandole)

farandolă (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
farandolă, farandole s. f. (înv.) 1. tapaj, gălăgie. 2. petrecere, chef. 3. tentativă de seducție, curte făcută unei persoane de sex opus.

farandolă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*farandólă f., pl. e (fr. farandole, d. pv. farandoulo). Un dans provențal în care dansatoriî́ se țin de mînă și formează un rînd.

farandolă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
farandólă s. f., g.-d. art. farandólei; pl. farandóle

farandolă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
FARANDÓLĂ, farandole, s. f. Numele unui dans popular provensal, vechi, cu mișcare rapidă, în care dansatorii, ținându-se de mână în lanț, descriu spirale și cercuri; melodie după care se execută acest dans. — Din fr. farandole.