eŭharistie - explicat in DEX



euharistie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EUHARISTÍE, euharistii, s. f. Cuminecătură, împărtășanie, grijanie. [Pr.: e-u-] – Din fr. eucharistie, lat. eucharistia.

euharistie (Dicționar de neologisme, 1986)
EUHARISTÍE s.f. Împărtășanie, cuminecătură (la catolici). [Gen. -iei, var. eucaristie s.f. / cf. fr. eucharistie, gr. eucharistia < eu – bine, charis – har, grație].

euharistie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EUHARISTÍE s. f. împărtășanie, cuminecătură. (< fr. eucharistie, gr. eujharistia)

euharistie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
EUHARISTÍE (‹ fr., gr.) s. f. (REL.) Taină și act de venerație în cele mai multe biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor. E. a fost instituită de însuși Iisus Hristos la Cina cea de Taină când, mulțumind lui Dumnezeu-Tatăl, a identificat pâinea pe care a frânt-o și vinul pe care l-a turnat în pahar cu trupul și sângele său, anticipând jertfa de pe cruce. E. se săvârșește exclusiv în cadrul Sfintei Liturghii, punctul culminant fiind prefacerea pâinii și vinului în trupul și sângele lui Hristos prin puterea Duhului Sfânt invocată de episcop sau preot. Această prefacere este explicată, în Biserica catolică, prin doctrina transsubstanțierii. Spre deosebire de ortodocși și catolici, protestanții admit numai prezența spirituală a lui Hristos în e.

euharistie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
euharistíe (e-u-) s. f., art. euharistía, g.-d. art. euharistíei; pl. euharistíi, art. euharistíile

euharistie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EUHARISTÍE, euharistii, s. f. (Bis.) Taină și act de venerație în cele mai multe Biserici creștine, constând în împărtășirea cu pâine și vin a credincioșilor; cuminecătură, împărtășanie, grijanie. [Pr.: e-u-] — Din fr. eucharistie, lat. eucharistia.

eŭharistie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*eŭharistíe f. (vgr. euharistía, d. eû, bine, și háris, grație. V. har). La catolicĭ, împărtășania (pînea [!] și vinu).

Alte cuvinte din DEX

E DZAR DZANA « »EA EASTMANCOLOR EBARBARE