exedră - explicat in DEX



exedră (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EXÉDRĂ, exedre, s. f. 1. Sală de primire în casele romane. 2. Anexă în formă de semicerc a unei construcții, care are în interior scaune, de-a lungul zidului. ♦ Construcție în semicerc într-un parc. – Din lat. exedra, fr. exèdre.

exedră (Dicționar de neologisme, 1986)
EXÉDRĂ s.f. 1. (Ist.) Sală de primire în casele romane. 2. Anexă în formă de semicerc a unei construcții, care are în interior scaune de-a lungul zidului. ♦ Construcție în semicerc, într-un parc. [Cf. it. esedra, fr., lat. exedra].

exedră (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EXÉDRĂ s. f. 1. loc de reuniune în termele și casele romane. 2. anexă în formă de semicerc a unei construcții, care are în interior scaune de-a lungul zidului. ◊ bancă semicirculară, din piatră, în partea de răsărit a absidei, în bisericile catolice. ◊ construcție în semicerc, într-un parc. (< lat. exedra, fr. exédre)

exedră (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
exédră (-xe-dră) s. f., g.-d. art. exédrei; pl. exédre

exedră (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EXÉDRĂ, exedre, s. f. 1. Sală de primire în casele romane. 2. Anexă în formă de semicerc a unei construcții, care are în interior scaune, de-a lungul zidului. ♦ Construcție în semicerc într-un parc. — Din lat. exedra, fr. exèdre.

Alte cuvinte din DEX

EXECUTORIU EXECUTOR EXECUTIV « »EXEDRA EXEGET EXEGETIC