eschimos - explicat in DEX



eschimos (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ESCHIMÓS, -Ă, eschimoși, -se, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Populație indigenă, de tip mongoloid, care trăiește în ținuturile arctice din America, Europa și Asia; (și la sg.) persoană care aparține acestei populații. 2. Adj. De eschimos (1), privitor la eschimoși. – Din fr. Esquimaux.

eschimos (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ESCHIMÓS, -Ă I. s. m. f. populație de tip mongoloid care trăiește în regiunile arctice din America și Groenlanda. II. adj. care aparține acestei populații. ◊ (s. f.) limbă vorbită de eschimoși. (< fr. esquimau)

eschimos (Dictionnaire morphologique de la langue roumaine, 1981 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
eschimós, -ósă (-oásă), s. m. și f., adj., pl. m. eschimoși, f. eschimose (eschimoase)

eschimos (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
ESCHIMÓS, -Ă (‹ fr.) s. m. și f. (La m. pl.) Populație de tip mongoloid care trăiește în regiunile arctice din Europa, America și Asia; (și la sg.) persoană care face parte din această populație. ♦ (Substantivat, f.) Limbă amerindiană din familia eschimo-aleută, având în prezent c. 65 mii vorbitori în Groelanda, Canada, S.U.A. (Alaska), Federația Rusă (NE Siberiei). Grafie latină și chirilică (în Siberia).

eschimos (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
eschimós adj. m., s. m., pl. eschimóși; adj f., s. f. eschimósă, pl. eschimóse

eschimos (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ESCHIMÓS, -Ă, eschimoși, -se, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La pl.) Populație indigenă, de tip mongoloid, care trăiește în regiunile arctice din America, Europa și Asia; (și la sg.) persoană care aparține acestei populații. 2. Adj. Care aparține eschimoșilor (1), privitor la eschimoși. ♦ (Substantivat, f.) Limbă amerindiană vorbită de eschimoși — Din fr. esquimau.