emulsie - explicat in DEX



emulsie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. – Din fr. émulsion.

emulsie (Dicționar de neologisme, 1986)
EMÚLSIE s.f. Amestec lichid care conține în suspensie particule insolubile. ♦ Strat fotosensibil de pe un material fotografic. [Pron. -si-e, gen. -iei, var. emulsiune s.f. / < fr. émulsion, cf. lat. emulsio < emulgere – a mulge].

emulsie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EMÚLSIE s. f. 1. amestec dispers din două lichide insolubile unul în celălalt. 2. strat fotosensibil de pe un material fotografic. (< fr. émulsion)

emulsie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
EMÚLSIE (‹ fr.; {s} lat. emulsus „muls”) s. f. (CHIM.) Sistem dispers neomogen format din două lichide nemiscibile, dintre care unul se află dispersat sub formă de picături fine în masa celuilalt. Pot fi naturale (ex. laptele, untul) sau artificiale (ex. cremele cosmetice). ◊ (FIZ.) E. fotografică = suspensie formată din microcristale de halogenuri (bromură sau clorură) de argint, dispersate într-o soluție vâscoasă de gelatină depusă de celuloid, hârtie, sticlă etc. ◊ E. nucleară = strat de e. fotografică pe un suport de sticlă, în care particulele elementare cu sarcină electrică sau alte particule ionizante lasă urme vizibile (după developare) la microscop; se utilizează în cercetările de fizică nucleară.

emulsie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
emúlsie (-si-e) s. f., art. emúlsia (-si-a), g.-d. art. emúlsiei; pl. emúlsii, art. emúlsiile (-si-i-)

emulsie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EMÚLSIE, emulsii, s. f. Amestec dispers format din două lichide insolubile unul în celălalt. ♦ Strat sensibil la acțiunea luminii, depus pe plăcile și pe filmele fotografice. — Din fr. émulsion.