dresa - explicat in DEX



dresa (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DRESÁ, dresez, vb. I. Tranz. I. A învăța, a obișnui, a deprinde un animal să facă, la poruncă, anumite mișcări sau să îndeplinească anumite acțiuni. ♦ Fig. (Peior.) A învăța, a deprinde o persoană să se comporte într-un anumit fel, stabilit de mai înainte de alții. II. (Despre organe de stat sau reprezentanți ai acestor organe) A redacta, a încheia un act (oficial). – Din fr. dresser.

dresa (Dicționar de neologisme, 1986)
DRESÁ vb. I. tr. I. A învăța un animal să execute anumite figuri și mișcări. ♦ (Fig., peior.) A obișnui pe cineva să se poarte într-un anumit fel în diferite ocazii. II. A face, a alcătui, a încheia (un proces-verbal etc.). [< fr. dresser].

dresa (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
dresá (dreséz, dresát), vb.1. A învăța, a deprinde, a obișnui un animal să facă anumite mișcări, acțiuni. – 2. A redacta, a încheia un act. Fr. dresser.Der. dresaj, s. n., din fr. dressage.

dresa (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DRESÁ1 vb. tr. 1. a învăța, a deprinde un animal să execute la comandă anumite figuri și mișcări. 2. (fig.; peior.) a obișnui pe cineva să se poarte într-un anumit fel în diferite ocazii. (< fr. dresser)

dresa (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DRESÁ2 vb. tr. a întocmi un proces-verbal, un act oficial. (< fr. dresser)

dresa (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
dresá (a ~) vb., ind. prez. 3 dreseáză

dresà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
dresà v. 1. a instrui, a forma pe un animal: a dresa un câine, un cal; 2. a așterne pe hârtie: a dresa un plan, un proces-verbal (= fr. dresser).

dresa (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DRESÁ, dresez, vb. I. Tranz. I. A învăța, a obișnui, a deprinde un animal să facă, la poruncă, anumite mișcări sau să îndeplinească anumite acțiuni. ♦ Fig. (Peior.) A învăța, a deprinde o persoană să se comporte într-un anumit fel, stabilit de mai înainte de alții. II. (Despre organe de stat sau reprezentanți ai acestor organe) A redacta, a încheia un act (oficial). — Din fr. dresser.

Alte cuvinte din DEX

DRES DREPTUNGHIULAR DREPTUNGHIC « »DRESAJ DRESARE DRESAT