drenare - explicat in DEX



drenare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DRENÁRE, drenări, s. f. Acțiunea de a drena; drenaj. ♦ Deplasare a țițeiului dintr-un zăcământ spre gaura de sondă săpată în acea regiune. – V. drena.

drenare (Dicționar de neologisme, 1986)
DRENÁRE s.f. Acțiunea de a drena și rezultatul ei; drenaj. ♦ Deplasare a țițeiului din zăcământ spre gaura de sondă. [< drena].

drenare (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
DRENÁRE (‹ drena) s. f. 1. Acțiunea de a drena; drenaj (1, 2, 3). 2. Deplasare a țițeiului din zăcământ spre gaura de sondă. 3. Drenarea metanului = procedeu artificial de degazare a unui zăcământ de cărbuni, care constă în executarea unor lucrări miniere pentru canalizarea gazului metan din zăcământ. 4. (MED.) Tratament folosit pentru îndepărtarea secrețiilor dintr-o plagă operatorie sau accidentală cu ajutorul tuburilor sau al meșelor de dren; drenaj (3). ◊ Drenarea bilei = tubaj duodenal.

drenare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
drenáre s. f., g.-d. art. drenắrii; pl. drenắri

drenare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DRENÁRE, drenări, s. f. Acțiunea de a drena; drenaj. ♦ Deplasare a țițeiului dintr-un zăcământ spre gaura de sondă săpată în acea regiune. ♦ (Med.) Tratament pentru îndepărtarea secrețiilor dintr-o plagă, cu ajutorul drenului (2). — V. drena.

Alte cuvinte din DEX

DRENAJ DRENA DREN « »DRENOR DREPNEA DREPT