diferenția - explicat in DEX



diferenția (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DIFERENȚIÁ, diferențiez, vb. I. 1. Tranz. A stabili deosebirea dintre două sau mai multe ființe sau lucruri, a delimita caracterele lor specifice. 2. Refl. A se deosebi de altcineva sau de altceva. 3. Tranz. (Mat.) A calcula o diferențială. [Pr.: -ți-a] – Din fr. différencier.

diferenția (Dicționar de neologisme, 1986)
DIFERENȚIÁ1 vb. I. tr., refl. A (se) deosebi; a se stabili sau a face să se stabilească deosebiri. [Pron. -ți-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. différencier].

diferenția (Dicționar de neologisme, 1986)
DIFERENȚIÁ2 vb. I. tr. A calcula o diferență sau o derivată. [Pron. -ți-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. différentier].

diferenția (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DIFERENȚÍA vb. I. tr., refl. a (se) deosebi, a (se) distinge între două sau mai multe ființe ori lucruri. II. (mat.) a calcula o diferențială. (< fr. différencier)

diferenția (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
diferențiá (a ~) (-ți-a) vb., ind. prez. 3 diferențiáză, 1 pl. diferențiém (-ți-em); conj. prez. 3 diferențiéze; ger. diferențiínd (-ți-ind)

diferenția (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DIFERENȚIÁ, diferențiez, vb. I. 1. Tranz. A stabili deosebirea între obiecte sau ființe. 2. Refl. A se deosebi de altcineva sau de altceva; a diferi. 3. Tranz. (Mat.) A calcula o diferențială. [Pr.: -ți-a] — Din fr. différencier.

diferențià (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
diferențià v. a. stabili o diferență între două obiecte, a distinge.