detentă - explicat in DEX



detentă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DETENTĂ, detente, s. f. 1. (Fiz.) Expansiune. 2. Calitate a unui sportiv prin care reușește să se desprindă de la sol în înălțime sau în lungime (prin combinarea forței și a vitezei). – Din fr. détente.

detentă (Dicționar de neologisme, 1986)
DETÉNTĂ s.f. 1. Destindere a volumului unui gaz. 2. (Sport) Pas bătut, bătaie (înaintea unei sărituri); capacitatea pe care o au unii sportivi de a se desprinde cu ușurință de sol. [Pl. -te. / < fr. détente].

detentă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DETÉNTĂ s. f. 1. expansiune bruscă a unui gaz prin mărirea volumului său. ◊ (fig.) destindere, ameliorare, îmbunătățire. 2. (sport) pas bătut, bătaie (înaintea unei sărituri); capacitatea pe care o au unii sportivi de a se desprinde cu ușurință de sol. (< fr. détente)

detentă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*deténtă f., pl. e (fr. détente, d. détendre, a destinde. V. destind). Fiz. Expansiunea unuĭ gaz supus în ainte presiuniĭ.

detentă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
deténtă s. f., g.-d. art. deténtei; pl. deténte

detentă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DETÉNTĂ, detente, s. f. 1. (Fiz.) Expansiune. 2. Calitate a unui sportiv prin care reușește să se desprindă de la sol în înălțime sau în lungime (prin combinarea forței și a vitezei). — Din fr. détente.