descongestiona - explicat in DEX



descongestiona (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge, a face să se împrăștie sângele îngrămădit; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o] – Des1- + congestiona (după fr. décongestionner).

descongestiona (Dicționar de neologisme, 1986)
DESCONGESTIONÁ vb. I. tr. A elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. ♦ (Fig.) A înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. [Pron. -ti-o-, var. decongestiona vb. I. / cf. fr. décongestionner].

descongestiona (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DESCONGESTIONÁ vb. tr. 1. a elibera (un organ) de un aflux de sânge; a înlătura o congestie. 2. (fig.) a înlătura aglomerația populației dintr-un oraș, de pe o arteră de circulație etc. (după fr. décongestionner)

descongestiona (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
descongestioná (a ~) (-ti-o-) vb., ind. prez. 3 descongestioneáză

descongestiona (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DESCONGESTIONÁ, descongestionez, vb. I. Tranz. A elibera un organ de un aflux de sânge; a face să dispară congestia. ♦ Fig. A elibera o regiune sau o localitate de un surplus de populație; a face ca o cale de comunicație să nu mai fie aglomerată. [Pr.: -ti-o-] — Pref. des- + congestiona (după fr. décongestionner).