decădere - explicat in DEX



decădere (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
DECĂDÉRE, decăderi, s. f. Faptul de a decădea; declin, regres. ♦ Degradare morală; declasare, depravare. ♦ Decădere din drepturi = lipsire a unei persoane de unele dintre drepturile sale civile sau politice ca urmare a săvârșirii anumitor infracțiuni. – V. decădea.

decădere (Dicționar de neologisme, 1986)
DECĂDÉRE s.f. Faptul de a decădea; declin. ♦ Depravare. [< decădea].

decădere (Marele dicționar de neologisme, 2000)
DECĂDÉRE s. f. declin, regres; degradare morală; depravare. (< decădea)

decădere (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
decădére s. f., g.-d. art. decădérii; pl. decădéri

decădere (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
decădere f. starea celui ce cade în ruină.

decădere (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
DECĂDÉRE (‹ decădea) s. f. 1. Declin, regres. ♦ Degradare morală; decadență. 1. (Dr.) Pierdere a dreptului de a exercita o cale de atac sau de a îndeplini în general un act de procedură, prin neeexercitarea lui într-un anumit termen prevăzut de lege. ♦ Stingere a unui drept subiectiv prin neexercitarea lui în anumite condiții și într-un anume interval de timp. ♦ Lipsire a unei persoane de unele dintre drepturile sale civile sau politice ca pedeapsă complementară în cazul săvârșirii anumitor infracțiuni. ◊ D. din drepturile părintești ◊ sancțiune specifică dreptului familiei, pronunțată de instanța judecătorească, la sesizarea autorității tutelare, prin care sunt privați de toate drepturile și obligațiile părintești (cu excepția obligației legale de întreținere) părinții care pun în pericol sănătatea ori dezvoltarea fizică a copilului sau educarea, învățătura ori pregătirea lui profesională, prin purtare abuzivă sau prin neglijență gravă în îndeplinirea îndatoririlor de părinte.

decădere (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
DECĂDÉRE, decăderi, s. f. Faptul de a decădea; declin, regres. ♦ Degradare morală; declasare, depravare. ♦ Decădere din drepturi = lipsire a unei persoane de unele dintre drepturile sale civile sau politice ca urmare a săvârșirii anumitor infracțiuni. — V. decădea.

Alte cuvinte din DEX

DEC DEBYE DEBUTONA « »DECA DECABRIST DECACORD