crăiță - explicat in DEX



crăiță (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CRĂÍȚĂ, crăițe, s. f. I. 1. Nume dat la două specii de plante erbacee din familia compozitelor, cu tulpina puternică și ramificată, cu frunze opuse, penat-divizate și cu flori galbene-portocalii, cu miros pătrunzător; vâzdoagă, ocheșele (Tagetes erecta și patula). 2. Varietate de ciupercă comestibilă, a cărei pălărie este purpurie pe deasupra, iar pe dedesubt galbenă-aurie. II. (La pl., art.) Dans popular românesc cu mișcare vioaie, răspândit în Oltenia; melodie după care se execută acest dans. III. (Rar; la jocul de cărți) Damă. [Var.: creíță s. f.] – Crai + suf. -iță.

crăiță (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
crăiță, crăițe s. f. femeie ușuratică.

crăiță (Dicționaru limbii românești, 1939)
crăiță f., pl. e (d. craĭ). Munt. Mold. sud. O plantă ornamentală cu florĭ învoalte [!] portocaliĭ (tagetes) din familia compuselor. Se numește și creiță (Munt.), crăișor, vîzdoagă, ocheșea și boftă.

crăiță (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
crăíță s. f., g.-d. art. crăíței; pl. crăíțe

crăiță (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
crăiță f. 1. damă la jocul concinei, cartea cu zece ochi de carò și cea cu doi ochi de treflă; 2. Bot. văzdoagă.

crăiță (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CRĂÍȚĂ, crăițe, s. f. I. 1. Nume dat la două specii de plante erbacee din familia compozitelor, cu tulpina puternică și ramificată, cu frunze opuse, penat-divizate și cu flori galbene-portocalii, cu miros pătrunzător; vâzdoagă, ocheșele (Tagetes erecta și patula). 2. Varietate de ciupercă comestibilă, a cărei pălărie este purpurie pe deasupra, iar pe dedesubt galbenă-aurie. II. (La pl.; art.) Dans popular românesc cu mișcare vioaie, răspândit în Oltenia; melodie după care se execută acest dans. III. (Rar; la jocul de cărți) Damă. [Var.: creíță s. f.] — Crai + suf. -iță.

Alte cuvinte din DEX

COZOROC COZONDRACI COZONAC « »CRAB CRABARE CRABOT