cristei - explicat in DEX



cristei (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CRISTÉI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu-roșcat, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților și care se recunoaște mai ales prin sunetele ei scârțâitoare (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstél, cârstél s. m.] – Din sl. krastĕlĩ.

cristei (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
cristéi1, cristéiuri, s.n. (reg.) unealtă de pescuit; crâsnic, cristac.

cristei (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
cristéi2, cristéi, s.m. (reg.) 1. pasăre cu glasul răgușit; cârstei. 2. nume de joc (la priveghi).

cristeĭ (Dicționaru limbii românești, 1939)
cristéĭ și cristél m., pl. (vrom. crăsteĭ, d. vsl. krastelĭ). Est. O pasăre din ordinu celor cu picĭoroange, ceva maĭ mare de cît prepelița și trăitoare pin [!] cîmpiĭ (crex pratensis). Există și o varietate de baltă. – În sud cîrsteĭ.

cristei (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cristéi/cristél s. m., pl. cristéi, art. cristéii

cristei (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CRISTÉI, cristei, s. m. Pasăre călătoare mai mare decât mierla, cu penajul brun-măsliniu și cu aripile roșcate, care trăiește pe câmp și în stufărișul din apropierea bălților (Crex crex). ◊ Compus: cristei-de-baltă = pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus). [Var.: crâstél, cârstél s. m.] — Din sl. krastĕlĭ.