covăsi - explicat in DEX



covăsi (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
COVĂSÍ, covăsésc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. – Din bg. kvasja, scr. kvasiti.

covăsi (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
covăsí (-sésc, -ít), vb.1. A (se) acri laptele. – 2. A prepara un decoct. Sl. kvasiti (Cihac, II, 78; Conev 78); de la kvasŭ „ferment”; cf. bg. kvasjă „a acri”; sb. kvasiti „a muia”. – Der. covașe, s. f. (cvas, băutură fermentată; lapte prins), din rut. kvasa; covăseală, s. f. (acțiunea de a (se) acri; porțiune de lapte prins folosită ca cheag; dospeală; înv., ferment, germen al răului); covășiță, s. f. (măcriș); cvas, s. n. (băutură fermentată).

covăsi (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
covăsí (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. covăsésc, imperf. 3 sg. covăseá; conj. prez. 3 să covăseáscă

covăsi (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
COVĂSÍ, covăsésc, vb. IV. Tranz. (Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. — Din bg. kvasja, sb. kvasiti.