covăsi (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)COVĂSÍ, covăsésc, vb. IV.
Tranz. (
Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. – Din
bg. kvasja, scr. kvasiti.covăsi (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)covăsí (-sésc, -ít), vb. –
1. A (se) acri laptele. –
2. A prepara un decoct.
Sl. kvasiti (Cihac, II, 78; Conev 78); de la
kvasŭ „ferment”;
cf. bg. kvasjă „a acri”;
sb. kvasiti „a muia”. –
Der. covașe, s. f. (cvas, băutură fermentată; lapte prins), din
rut. kvasa; covăseală, s. f. (acțiunea de a (se) acri; porțiune de lapte prins folosită ca cheag; dospeală;
înv., ferment, germen al răului);
covășiță, s. f. (măcriș);
cvas, s. n. (băutură fermentată).
covăsi (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)covăsí (a ~) (
pop.)
vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. covăsésc, imperf. 3
sg. covăseá; conj. prez. 3
să covăseáscăcovăsi (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)COVĂSÍ, covăsésc, vb. IV.
Tranz. (
Pop.) A acri laptele dulce cu ajutorul unui cuib de smântână sau de covăseală. — Din
bg. kvasja, sb. kvasiti.