clarobscur - explicat in DEX



clarobscur (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CLAROBSCÚR, (2) clarobscururi, s. n. 1. Procedeu grafic și pictural cu ajutorul căruia se obține redarea volumelor prin distribuirea gradată a umbrei și a luminii sau prin efecte de contrast puternice. 2. Gravură în lemn realizată în mai multe nuanțe ale aceleiași culori. – După fr. clair-obscur.

clarobscur (Dicționar de neologisme, 1986)
CLAROBSCÚR, -Ă adj. (Pict.) Care cuprinde zone de umbră și de lumină în contrast puternic. // s.n. Efect artistic de contrast produs prin distribuția luminii și a umbrei profunde într-un tablou. ♦ Pictură monocromă care, pentru a obține efect, folosește contrastul dintre lumină și umbră. [După it. chiaroscuro, fr. clair-obscur].

clarobscur (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CLAROBSCÚR s. n. procedeu grafic și pictural de distribuire a luminii și a umbrelor, pentru a obține treceri gradate și efecte de contrast puternic. ◊ pictură sau gravură monocromă realizată prin acest procedeu. (după fr. clairobscur)

clarobscur (Dicționaru limbii românești, 1939)
*clar-obscúr n., pl. urĭ saŭ e (după fr. clair-obscur și it. chiaroscúro). În pictură, imitațiunea efectuluĭ pe care-l produce lumina pe suprafețele pe care le bate și lăsînd în umbră pe cele pe care nu le bate. V. grafit 1.

clarobscur (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!clarobscúr (cla-rob-/clar-ob-) s. n., pl. clarobscúruri

clarobscur (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
clar-obscur n. termen de pictură: modul de a se distribui lumina și umbra într’un tablou.

clarobscur (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CLAROBSCÚR, (2) clarobscururi, s. n. 1. Procedeu grafic și pictural de distribuire gradată a luminii și a umbrelor în vederea redării volumelor prin efecte de contrast puternice. 2. Gravură în lemn realizată în mai multe nuanțe ale aceleiași culori. — După fr. clair-obscur.