catrință - explicat in DEX



catrință (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CATRÍNȚĂ, catrințe, s. f. Obiect de îmbrăcăminte din portul național al femeilor românce, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu alesături, cu paiete etc. – Din magh. katrinca.

catrință (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
catrință (catrínțe), s. f. – Șorț, fustă din două bucăți. – Var. cătrință, cotrință. < Origine expresivă, ca în alte cuvinte care înseamnă „cîrpă”, cf. treanță, fleoarță, hanță, buleandră etc. și var. cotreanță „cîrpă” femeie de moravuri ușoare; cu același semantism ca toate cuvintele din această clasă. A fost interpretat ca un der. dim. al numelui feminin Catrina (Scriban); lipsește însă explicația semantică. Mag. katrinca, kotroncz (DAR) provine probabil din rom., ca și țig. katrinka. Cihac, II, 488, creează o legătură cu pol. katan(k)a „fustă”, lituan. katenka „corsaj”, care par a fi și ele dim. ale aceluiași nume. – [1561]

catrință (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CATRÍNȚĂ, catrințe, s. f. Obiect de îmbrăcăminte din portul național al femeilor românce, ținând locul fustei și constând dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă, împodobită cu flori, cu fluturi sau cu motive naționale. – Comp. magh. katrinka, katrinca.

catrință (Dicționaru limbii românești, 1939)
catrínță f., pl. e (d. numele femeĭesc Catrinuța, Catrina, de unde și ung. katrinka, katrinca, karinca, id., ca și pol. katanka, rochie scurtă, d. litv. katénka, cămășuță, adică „Catinca”. V. caterincă). Est. Fotă. – În vest cătrință, -înță, crătință și cretință (Ban. Trans.), cratință și cretință (Arg.).

catrință (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
catrínță (ca-trin-) s. f., g.-d. art. catrínței; pl. catrínțe

catrință (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
catrință f. Mold. șorț de lână ce poartă țărancele în loc de roche, fotă dublă: în ștergar și'n catrință merge o sprintenă română AL. [Ung. KATRINKA].

catrință (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CATRÍNȚĂ, catrințe, s. f. Obiect de îmbrăcăminte din portul național al femeilor românce, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu alesături, cu paiete etc. — Din magh. katrinca.

Alte cuvinte din DEX

CATREN CATRE CATRANITURA « »CATRINTA CATRUNA CATUIE