castanietă - explicat in DEX



castanietă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CASTANIÉTĂ, castaniete, s. f. Instrument muzical de percuție (răspândit în Spania și în America Latină), format din două plăcuțe de lemn sau de fildeș, prinse ca valvele unei scoici, care sunt lovite ritmic una de alta și folosit la acompanierea dansului și a muzicii; geamparale (2). – Din fr. castagnettes.

castanietă (Dicționar de neologisme, 1986)
CASTANIÉTĂ s.f. Instrument de acompaniament pentru dans și muzică, făcut din două bucățele de lemn sau de fildeș care se prind de degete și, prin lovire, produc un sunet sec. [< fr. castagnette, cf. sp. castañeta – castană mică].

castanietă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CASTANIÉTĂ s. f. (pl.) instrument muzical de percuție pentru acompanierea dansului și a muzicii, din două plăcuțe de lemn, care se prind de degete și, prin lovire, produc un sunet sec. (< fr. castagnette, sp. castañeta)

castanietă (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CASTANIÉTĂ, castaniete, s. f. Instrument (răspândit în Spania), folosit la acompanierea dansului și a muzicii, format din două bucăți de lemn sau de fildeș prinse de degete, care sunt lovite una de alta. [Pr.: -nie-] – Fr. castagnettes.

castanietă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
castaniétă (-nie-) s. f., g.-d. art. castaniétei; pl. castaniéte

castanietă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CASTANIÉTĂ, castaniete, s. f. Instrument muzical de percuție (răspândit în Spania și în America Latină), format din două plăcuțe de lemn sau de fildeș, prinse ca valvele unei scoici, care sunt lovite ritmic una de alta și folosit la acompanierea dansului și a muzicii; geamparale (2). — Din fr. castagnettes.