caolin - explicat in DEX



caolin (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CAOLÍN s. n. Rocă argiloasă de culoare albă sau ușor colorată de impurități, insolubilă în apă, alcătuită din caolinit, întrebuințată în industria ceramicii, a hârtiei, a sticlei, în medicină etc. ♦ (Med.) Pudră absorbantă, întrebuințată ca emolient. – Din fr. kaolin.

caolin (Dicționar de neologisme, 1986)
CAOLÍN s.n. Argilă de culoare albă, din care se fabrică porțelanul și faianța. ♦ Pudră absorbantă, folosită ca emolient. [Pron. ca-o-. / < fr. kaolin, cf. chin. kaoling – colină înaltă].

caolin (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CAOLÍN s. n. rocă argiloasă albă, foarte fină, din care se fabrică porțelanul și faianța. ◊ pudră absorbantă, folosită ca emolient. (< fr. kaolin)

caolin (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CAOLÍN s. n. Mineral argilos alb și cristalizat, întrebuințat la fabricarea porțelanului și a unor izolatoare. ♦ (Med.) Pudră absorbantă întrebuințată ca emolient. – Fr. kaolin.

caolin (Dicționaru limbii românești, 1939)
*caolín n., pl. urĭ (fr. engl. kaolin, d. chinezescu kao, înalt, și ling, deal). Min. Un feldspat alb întrebuințat la facerea porțelanuluĭ și a hîrtiiĭ de ziare.

caolin (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
caolín s. n.

caolin (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
caolin n. argilă din care se face porțelan.

caolin (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CAOLÍN s. n. Rocă argiloasă de culoare albă cu nuanță gălbuie-verzuie, insolubilă în apă, alcătuită din caolinit, întrebuințată în industria ceramicii, a hârtiei, a sticlei, în medicină etc. ♦ (Med.) Pudră absorbantă, întrebuințată ca emolient. — Din fr. kaolin.

Alte cuvinte din DEX

CANUTA CANURA CANULA « »CAOLINIT CAOLINIZARE CAOLINOS