calcografie - explicat in DEX



calcografie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CALCOGRAFÍE s. f. 1. Procedeu de reproducere grafică prin tipar a unor imagini gravate pe clișee de zinc săpate în adâncime; tipar adânc. 2. Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace cu ajutorul luminii reflectate. – Din fr. chalcographie.

calcografie (Dicționar de neologisme, 1986)
CALCOGRAFÍE s.f. 1. Procedeu de reproducere a desenelor cu ajutorul unor clișee metalice gravate după conturul originalului; tipar înalt, tifdruc. 2. Metodă microscopică de studiu al unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere, opace, cu ajutorul luminii reflectate. [Gen. -iei. / < fr. chalcographie].

calcografie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CALCOGRAFÍE s. f. 1. procedeu de reproducere a desenelor cu clișee metalice gravate după conturul originalului; tipar înalt, tifdruc. 2. metodă microscopică de studiu al unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere, opace, cu ajutorul luminii reflectate. (< fr. chalcographie)

calcografie (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CALCOGRAFÍE s. f. Sistem de reproducere grafică a originalelor cu ajutorul unor clișee de metal gravate în adâncime, a căror parte care imprimă se găsește sub suprafața plăcii sau a cilindrului metalic; tipar adânc. – Fr. chalcographie.

calcografie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
calcografíe (-co-gra-) s. f., art. calcografía, g.-d. calcografíi, art. calcografíei

calcografie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CALCOGRAFÍE s. f. 1. Cel mai vechi procedeu de tipărire cu forme pe a căror suprafață netedă este gravată imaginea propriu-zisă; tipar adânc. 2. Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace cu ajutorul luminii reflectate. — Din fr. chalcographie.