căli (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)CĂLÍ, călesc, vb. IV.
I. 1. Tranz. A mări duritatea și rezistența unui metal sau a unui aliaj prin răcire bruscă după o încălzire la temperatură înaltă; a oțeli.
2. Tranz. și
refl. Fig. A (se) întări, a (se) consolida, a (se) oțeli.
II. Tranz. A prăji în grăsime un aliment, în special varza. – Din
sl. kaliti.căli (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)CĂLÍ vb. IV. În gastronomie, a prăji un aliment în puțină grăsime, înainte de prepararea propriu-zisă, pentru a coagula suprafața acestuia sau a-l rumeni, pentru a colora astfel preparatul.
căli (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)călí (călésc, călít), vb. –
1. A oțeli. –
2. A întări, a consolida, a oțeli. –
3. A găti (mai ales varză), punînd să fiarbă cu untură de porc și slănină. –
4. (
Refl.) A se ameți, a se chercheli. –
Mr. călescu „a încăli; a sătura; a îmbăta”;
megl. călit, adj. Sl. kaliti „a răcori, a modera” (Miklosich,
Slaw. Elem., 24;
Lexicon, 280; Cihac, II, 38);
cf. bg. kaljă, slov.
kaliti. Conev 76 derivă cuvîntul
rom. direct din
bg. –
Der. căleală, s. f. (oțelire, călit; stare sufletească; beție);
călitură, s. f. (oțelire).
căli (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))CĂLÍ, călesc, vb. IV.
I. 1. Tranz. A mări duritatea și rezistența unui metal sau a unui aliaj prin răcire bruscă după o încălzire la o temperatură înaltă.
2. Tranz. și
refl. Fig. A (se) întări, a (se) oțeli.
II. Tranz. A prăji în grăsime un aliment, în special varza. – Slav (
v. sl. kaliti).
căli (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)călí (a ~) vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. călésc, imperf. 3
sg. căleá; conj. prez. 3
să căleáscăcăli (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)CĂLÍ, călesc, vb. IV.
I. 1. Tranz. A mări duritatea și rezistența unui metal sau a unui aliaj prin răcire bruscă după o încălzire la temperatură înaltă; a oțeli.
2. Tranz. și
refl. Fig. A (se) întări, a (se) consolida, a (se) oțeli.
II. Tranz. A prăji în grăsime un aliment, în special varza. — Din
sl. kaliti.călì (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)călì v.
1. a băga fierul sau oțelul roșit în apă spre a-i da o nouă tărie;
2. fam. a se îmbăta. [Slav. KALITI].