borceag - explicat in DEX



borceag (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BORCEÁG, (1) s. m., (2) borceaguri, s. n. 1. S. m. Numele a două plante: a) măzăriche; b) plantă erbacee agățătoare, cu florile de culoare albă-gălbuie sau purpurie și cu fructe în formă de păstăi păroase (Vicia pannonica). 2. S. n. Amestec de măzăriche sau de mazăre furajeră cu o cereală păioasă, folosit ca nutreț. – Din bg. borčak.

borceag (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
borceág (borceaguri), s. n. – Plantă (Vicia sativa, Vicia pannonica). Tc. burçak (Popescu-Ciocănel, 16), cf. bg. borčak.

borceag (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
BORCEÁG, s. m., (2, 3) borceaguri, s. n. 1. Numele a două plante din familia leguminoaselor: a) măzăriche; b) plantă erbacee agățătoare, cu florile de culoare albă-gălbuie sau purpurie și cu fructele în formă de păstăi păroase (Vicia pannonica). 2. Amestec de leguminoase și cereale, cultivate pentru nutreț. 3. Semănătură de borceag (2).Bg. borčak.

borceag (Dicționaru limbii românești, 1939)
borceág și -ác m. pl. egĭ și ecĭ, ca plantă, și n., pl. urĭ ca marfă (turc. burčak, bg. borčak, a.î.; ung. borso, mazăre, borcs, mei răsărit. Cp. cu orceag). Măzăriche necultivată (vicia pannónica) orĭ cultivată (vicia sativa), care constituie un bun nutreț.

borceag (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
borceág1 (plantă) s. m.

borceag (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
borceág2 (nutreț) s. n., pl. borceáguri

borceag (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
borceag n. plantă ierboasă adesea cultivată pentru nutreț (Vicia sativa). [Origină necunoscută].

borceag (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BORCEÁG, (1) s. m., (2) borceaguri, s. n. 1. S. m. Numele a două plante: a) măzăriche; b) plantă erbacee agățătoare, cu florile de culoare albă-gălbuie sau purpurie și cu fructe în formă de păstăi păroase (Vicia pannonica). 2. S. n. Amestec de măzăriche sau de mazăre furajeră cu o cereală păioasă, folosit ca nutreț. — Din bg. borčak.

Alte cuvinte din DEX

BORCANOS BORCANEL BORCANAT « »BORCIU BORCUT BORD