bocșă - explicat in DEX



bocșă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BÓCȘĂ, bocșe, s. f. 1. (Reg.) Grămadă de lemne pregătite pentru a fi transformate prin ardere înceată în cărbuni; p. ext. cărbunărie. 2. Grămadă de minereuri bogate în sulf, folosite pentru oxidarea minereurilor. – Din magh. boksa.

bocșă (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
BÓCȘĂ, bocșe, s. f. 1. (Reg.) Grămadă de lemne pregătite pentru a fi transformate prin ardere înceată în cărbuni; p. ext. cărbunărie. 2. Grămadă de minereuri bogate în sulf, folosite pentru oxidarea minereurilor în vederea unei desulfurări parțiale. – Magh. boksa.

bocșă (Dicționaru limbii românești, 1939)
bócșă f., pl. e (ung. boksa, bogsa, grămadă de lemne de făcut mangal). Vest. Grafit, mineral de văpsit mașinile și sobele de fer.

bocșă (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
bócșă, -e, s.f. – Grămadă în formă de căciulă alcătuită din lemne de foioase, acoperită cu rumeguș și pământ, care se aprindea (la foc mocnit) pentru obținerea cărbunelui de lemn (mangal) (v. Dăncuș 1986: 67). – Din magh. boksa (DEX).

bocșă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
bócșă (reg.) s. f., g.-d. art. bócșei; pl. bócșe

bocșă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BÓCȘĂ, bocșe, s. f. 1. (Reg.) Instalație rudimentară pentru distilarea uscată a lemnului în vederea obținerii mangalului; p ext. cărbunărie. 2. Grămadă de minereuri bogate în sulf, folosite pentru oxidarea minereurilor. — Din magh. boksa.

Alte cuvinte din DEX

BOC BOBUSOR BOBULET « »BOCA BOCABOCA BOCAL