betelie - explicat in DEX



betelie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BETELÍE, betelii, s. f. Fâșie îngustă cusută în partea de sus a pantalonilor, a fustei etc.; tivitură făcută în același loc (ca să se treacă prin ea un șiret etc.); bată; p. ext. margine tivită la gâtul sau la mânecile cămășii sau ale iei. – Din bată.

betelie (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
BETELÍE, betelii, s. f. Fâșie îngustă cusută în partea de sus a pantalonilor, a fustei etc.; tivitură făcută în același loc (ca să se treacă prin ea un șiret etc.); p. ext. margine tivită la gâtul sau la mânecile cămășii sau ale iei. – Din bată.

betelie (Dicționaru limbii românești, 1939)
betelíe f. (din bertelie [Lex. Bud.] infl. d. bată-bete și ruda cu it. bertelle și fr. bretelles, bretele, d. vgerm. brittil, frîŭ. Dac., 2, 651). Cingătoarea izmenelor, pantalonilor saŭ fusteĭ (o bată lată cusută de această îmbrăcăminte). – În Olt. betélcă, pl. ĭ (Cdr.).

betelie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
betelíe s. f., art. betelía, g.-d. art. betelíei; pl. betelíi, art. betelíile

betelie (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
betelie f. 1. fășie în care se coase și se strâng crețiturile rochiilor; 2. tivitură în care se strâng crețiturile mânecilor largi la cămăși. [Diminutiv dela bată].

betelie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BETELÍE, betelii, s. f. Fâșie îngustă, cusută în partea de sus a pantalonilor, a fustei etc.; tivitură făcută în același loc (ca să se treacă prin ea un șiret etc.); bată; p. ext. margine tivită la gâtul sau la mânecile cămășii sau ale iei. — Din bată.

Alte cuvinte din DEX

BETEL BETEJI BETEJEALA « »BETESUG BETIE BETIGAS