azbuche - explicat in DEX



azbuche (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AZBÚCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Din sl. azŭ „a” + buki „b”.

azbuche (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
azbúche (-chi), s. f. – (Înv.) Alfabet, abecedar. Sl. azŭ „a”, bukĭ „b”; cf. buche. De uz curent cît timp s-a folosit alfabetul chirilic, astăzi se întrebuințează numai cu sens ironic sau umoristic.

azbuche (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AZBÚCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Slav (v. sl. azŭ + buki „a, b”).

azbuche (Dicționaru limbii românești, 1939)
az-búche f. (numele primelor doŭă litere cirilice. V. buche). Fam. Iron. A fi la az-buche, a fi la început, a nu ști mult. A o lua de la az-buche, a o lua de la început.

azbuche (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
azbúche (înv.) s. f., art. azbúchea

azbuche (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
azbuche f. 1. alfabetul cirilic; 2. fam. știință: ce o mai învăța ? trebue să fie acu plin de azbuchi ca un stup AL. [Slav. AZŬ BUKI, numele primelor două litere ale alfabetului slavon].

azbuche (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AZBÚCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. — Din sl. azŭ „a” + buki „b”.