andivă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)ANDÍVĂ, andive, s. f. Plantă erbacee din ale cărei frunze albe, cărnoase, comestibile se pregătesc salate; cicoare-de-grădină (
Cichorium endivia) – Din
fr. endive.andivă (Dicționar de neologisme, 1986)ANDÍVĂ s.f. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu frunze cărnoase, albe, comestibile. [< fr.
endive].
andivă (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)ANDIVĂ, andive, s.f.
1. Plantă comestibilă cu frunze alb-gălbui, ovale, foarte amare, obținută prin cultivarea rădăcinii de cicoare prin mușuroire la întuneric; fr.
endive; engl.
chicory; amer.
Belgian endive; germ.
Chicoree, Bruesseler Endivie (
Cichorium intybus).
2. Plantă de grădină cu frunze crețe, verzui, gălbui sau roșcate, cu gust amărui, utilizată ca și salata verde; fr.
chicorée frisée; engl.
endive, curly endive, French endive; amer.
chicory; germ.
Frisee; it.
insalata riccia, lollo rosso (
Cichorium endivia).
3. Varietate de andivă cu frunze verzi netede, asemănătoare cu salata verde, dar cu gust amărui; fr.
scarole / escarole; engl.
escarole, Dutch endive; germ.
Eskariol (
Cichorium endivia / Lactuca scariola).
4. Varietate de andivă cu frunze roșii, lunguiețe sau sub formă de căpățână, asemănătoare cu varza roșie, dar cu gust amărui, comercializată sub denumirea it.
radicchio (
Cichorium endivia).
andivă (Marele dicționar de neologisme, 2000)ANDÍVĂ s. f. plantă erbacee cultivată, din familia compozeelor, cu frunze cărnoase, albe, comestibile. (< fr.
endive)
andivă (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))ANDÍVĂ, andive, s. f. Plantă erbacee ale cărei frunze albe, cărnoase, sunt comestibile (
Cichorium endivia) –
Fr. endive (<
gr.).
andivă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)andívă s. f.,
g.-d. art. andívei; pl. andíveandivă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)ANDÍVĂ, andive, s. f. Plantă erbacee din ale cărei frunze albe, cărnoase, comestibile se pregătesc salate; cicoare de grădină
(Cichorium endivia). — Din
fr. endive.