amper - explicat in DEX



amper (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate de măsură pentru intensitatea curentului electric. ◊ Compus: amper-oră = unitate de măsură pentru sarcina electrică egală cu cantitatea de electricitate transportată de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor în timp de o oră, egală cu 3600 coulombi. – Din fr. ampère.

amper (Dicționar de neologisme, 1986)
AMPÉR s.m. Unitate de măsură a intensității curentului electric în sistemul metru-kilogram-secundă-amper, reprezentând intensitatea unui curent constant de un volt care străbate un conductor cu rezistență de un ohm. [< fr. ampère, cf. Ampère – fizician francez].

amper (Marele dicționar de neologisme, 2000)
AMPÉR s. m. unitate de măsură a intensității curentului electric, intensitatea curentului constant de un volt care străbate un conductor cu rezistență de un ohm. (< fr. ampère)

amper (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate pentru măsurarea intensității curentului electric. – Fr. ampère.

amper (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
ampér s. m., pl. ampéri; simb. A

amper (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate de măsură pentru intensitatea curentului electric. ♦ Compus: amper-oră = unitate de măsură pentru sarcina electrică egală cu cantitatea de electricitate transportată de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor în timp de o oră, egală cu 3 600 coulombi. — Din fr. ampère.