aclimatizà - explicat in DEX



aclimatiza (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. și refl. (Despre animale și plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un alt mediu de viață. ♦ Refl. (Despre oameni) A se deprinde, a se obișnui cu noi condiții de viață; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

aclimatiza (Dicționar de neologisme, 1986)
ACLIMATIZÁ vb. I. tr. A acomoda, a adapta la un nou climat (o plantă, un animal etc.). ♦ refl. (Fig.; despre oameni) A se obișnui cu noi condiții de viață. [< Germ. akklimatisieren, cf. fr. acclimater].

aclimatiza (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ACLIMATIZÁ vb. I. tr., refl. (despre organisme vegetale sau animale) a (se) adapta la condițiile noi de climă; a (se) aclimata. II. refl. (fig.; despre oameni) a se obișnui cu noi condiții de viață. (< germ. akklimatisieren)

aclimatiza (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. A adapta, a acomoda o plantă sau un animal la un climat sau la un mediu nou. ◊ Refl. Bumbacul s-a aclimatizat în țara noastră.Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde cu condiții noi de viață. – După germ. akklimatisieren.

aclimatiza (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. și refl. (Despre animale sau plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un nou climat. ♦ Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde, a se obișnui cu noi condiții de viață; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

aclimatiza (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
aclimatizá (a ~) (a-cli-) vb., ind. prez. 3 aclimatizeáză

aclimatizà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
aclimatizà v. a (se) deprinde cu o nouă climă, vorbind de oameni, animale sau plante.