aciditate - explicat in DEX



aciditate (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ACIDITÁTE s. f. Grad de concentrație de ioni de hidrogen sau cantitatea totală de acid dintr-o soluție. ♦ Proprietatea de a fi acid. ◊ Aciditate gastrică = gradul de aciditate a sucului gastric, conferit de prezența acidului clorhidric, clorului, pepsinei și acidului lactic. – Din fr. acidité, lat. aciditas, -atis.

aciditate (Dicționar de neologisme, 1986)
ACIDITÁTE s.f. Calitatea de a fi acid; grad de concentrație a unei soluții acide. ◊ Aciditate (gastrică) = proprietate a sucului gastric de a conține o cantitate de acizi; aciditatea solului = însușirea solului spălat de baze de a se comporta ca un acid slab. [Cf. fr. acidité, lat. aciditas].

aciditate (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ACIDITÁTE s. f. calitatea de a fi acid. ♦ ~ (gastrică) = cantitatea de acid a sucului gastric; ~ a solului = însușirea solului spălat de baze de a se comporta ca un acid slab. (< fr. acidité, lat. aciditas)

aciditate (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ACIDITÁTE s. f. Grad de concentrare a unei soluții acide. ♢ Aciditate (gastrică) = proprietate a sucului gastric de a conține o cantitate de acizi. – Fr. acidité (lat. lit. aciditas, -atis).

aciditate (Dicționaru limbii românești, 1939)
*aciditáte f. (lat. aciditas). Calitatea de a fi acru, acreală.

aciditate (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
aciditáte s. f., g.-d. art. aciditắții

aciditate (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ACIDITÁTE s. f. Grad de concentrație de ioni de hidrogen sau cantitatea totală de acid dintr-o soluție. ♦ Proprietatea de a fi acid. ◊ Aciditate gastrică = gradul de aciditate a sucului gastric, conferit de prezența acidului clorhidric, clorului, pepsinei și acidului lactic. — Din fr. acidité, lat. aciditas, -atis.