abține - explicat in DEX



abține (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ABȚÍNE, abțín, vb. III. Refl. A se stăpâni, a se reține, a se înfrâna (de la...). ♦ A nu se pronunța, a nu-și exprima părerea sau votul; a se ține departe de o activitate. – Din fr. (s')abstenir (după ține).

abține (Marele dicționar de neologisme, 2000)
abțíne vb. refl. a se stăpâni, a se opri de la ceva; a se lipsi de folosirea unor lucruri; a nu se pronunța, a nu-și exprima punctul de vedere. (< fr. s'abstenir, lat. abstinere)

abține (Dicționar de neologisme, 1986)
ABȚÍNE vb. III. refl. A se stăpâni, a se opri de la ceva, a nu lua parte la ceva. ♦ A se lipsi de folosirea unor lucruri. [Cf. lat. abstinere, fr. s'abstenir, după ține].

abține (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
abținé (a se ~) vb. refl., ind. prez. 1 sg. mă abțín, 2 sg. te abțíi, 1 pl. ne abțínem, 2 pl. vă abțíneți, 3 pl. se abțín; conj. prez. 3 să se abțínă; ger. abținấndu-se; part. abținút

abține (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ABȚÍNE, abțín, vb. III. Refl. A se stăpâni, a se reține (de la...). ♦ A nu se pronunța, a nu-și exprima părerea sau votul; a se ține deoparte de o activitate. – Fr. (s')abstenir (după ține).

abține (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
abține v. 1. a se opri dela ceva, a se înfrâna; 2. a nu lua parte la vot.

abține (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ABȚÍNE, abțin, vb. III. Refl. A se stăpâni, a se reține, a se înfrâna (de la...). ♦ A nu se pronunța, a nu-și exprima părerea sau votul; a se ține departe de o acti­vitate. — Din fr. (s')abstenir (după ține).

Alte cuvinte din DEX

AB AALENIAN AAA « »ABA ABAC ABACA