șantier - explicat in DEX



șantier (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ȘANTIÉR, șantiere. s. n. Loc pe care se construiește (sau se repară) o clădire, un obiectiv industrial, un pod, un baraj, o șosea etc., împreună cu materialele și instalațiile necesare desfășurării acestei activități. ◊ Șantier naval = întreprindere industrială specializată în construirea și repararea navelor, situată pe malul unei ape navigabile. ♦ P. anal. Proces în plină desfășurare de creare a unei opere literare, artistice sau științifice. [Pr.: -ti-er] – Din fr. chantier.

șantier (Dicționar de neologisme, 1986)
ȘANTIÉR s.n. 1. Loc pe care se construiește o clădire etc. și unde sunt amplasate instalațiile necesare executării acestei construcții. 2. (Fig.) Perioadă de efectuare a unei creații literare, artistice etc. [Pron. -ti-er. / < fr. chantier].

șantier (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ȘANTIÉR s. n. 1. loc pe care se construiește o clădire, un obiectiv industrial etc. și unde sunt amplasate instalațiile necesare executării acestei construcții. 2. întreprindere unde se construiesc și se repară nave. 3. (fig.) perioadă de efectuare a unei munci de creație literară, artistică și științifică. (< fr. chantier)

șantier (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
șantiér (șantiére), s. n.1. Fabrică, loc de muncă. – 2. Loc de contrucție a navelor. Fr. chantier.

șantier (Dicționaru limbii românești, 1939)
*șantiér n., pl. e (fr. chantier, d. lat. conterius, cal jugănit, proptea; it. cantiere. V. catîr). Locu unde se construĭesc corăbiĭ: șantieru dela Turnu Severin.

șantier (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
șantiér (-ti-er) s. n., pl. șantiére

șantier (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
șantier n. locul unde se construesc corăbii: Turnu-Severin posedă un șantier naval (= fr. chantier).

șantier (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ȘANTIÉR, șantiere, s. n. Loc pe care se construiește (sau se repară) o clădire, un obiectiv industrial, un pod, un baraj, o șosea etc., împreună cu materialele și instalațiile necesare desfășurării acestei activități. ◊ Șantier naval = întreprindere industrială specializată în construirea și repararea navelor, situată pe malul unei ape navigabile. ♦ P. anal. Proces în plină desfășurare de creare a unei opere literare, artistice sau științifice (vaste). [Pr.: -ti-er] — Din fr. chantier.

Alte cuvinte din DEX

« »A AAA AALENIAN