ĭodoform - explicat in DEX



iodoform (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
IODOFÓRM s. n. Substanță solidă, de culoare galbenă cu miros caracteristic, neplăcut și persistent, foarte puțin solubilă în apă, întrebuințată în medicină ca antiseptic, anestezic, cicatrizant etc. – Din fr. iodoforme, germ. Iodoform.

iodoform (Dicționar de neologisme, 1986)
IODOFÓRM s.n. Substanță galbenă, cristalizată, cu miros specific, folosită ca antiseptic, anestezic etc. [< fr. iodoforme].

iodoform (Marele dicționar de neologisme, 2000)
IODOFÓRM s. n. substanță galbenă, cristalizată, cu miros specific, antiseptic, anestezic etc. (< fr. iodoforme, germ. Iodoform)

iodoform (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
iodofórm (io-) s. n.

iodoform (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
iodoform n. compus organic format din carbon, iod și hidrogen, cu mirosul asemenea șofranului, întrebuințat ca antiseptic și anestezic local.

iodoform (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
IODOFÓRM s. n. Substanță solidă, de culoare galbenă cu miros caracteristic, neplăcut și persistent, foarte puțin solubilă în apă, folosită în medicină ca antiseptic, anestezic, cicatrizant etc. — Din fr. iodoforme, germ. Iodoform.

ĭodoform (Dicționaru limbii românești, 1939)
*ĭodofórm n. (ĭod și form ca în cloroform). Chim. Un corp solid compus care se obține pin [!] acțiunea ĭoduluĭ asupra alcooluluĭ în prezența carbonatuluĭ de potasiŭ saŭ tratînd acetona pin ĭodura și ipocloritu [!] de potasiŭ. Se cristalizează în table exagonale galbene ca sulfu, miroase tare și neplăcut, se topește la 119° și se volatilizează ușor. E întrebuințat ca antiseptic și se maĭ numește și metan triĭodat (CHI3). A fost preparat întîia oară de Serullas la 1824.

Alte cuvinte din DEX

« »A AAA AALENIAN