înclinație - explicat in DEX



înclinație (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ÎNCLINÁȚIE, înclinații, s. f. Înclinare. ♦ (Geom.) Unghi format de o dreaptă (sau de un plan) cu o dreaptă (sau cu un plan) de referință; înclinare. ♦ Fig. Vocație, atracție, dispoziție pentru ceva. – Din fr. inclination, lat. inclinatio.

înclinație (Dicționar de neologisme, 1986)
ÎNCLINÁȚIE s.f. 1. Înclinare. 2. (Fig.) Vocație. 3. (Geom.) Unghi format de o dreaptă (sau de un plan) cu o dreaptă (sau cu un plan) de referință. ◊ Înclinație astronomică = unghiul format de planul orbitei unui astru cu planul orbitei Pământului; înclinație magnetică = unghiul format de direcția câmpului magnetic al Pământului cu planul orizontal. [Gen. -iei, var. inclinație s.f. / cf. fr. inclination, lat. inclinatio].

înclinație (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ÎNCLINÁȚIE s. f. 1. înclinare. 2. (fig.) vocație. 3. (mat.) unghi format de o dreaptă (sau de un plan) cu o dreaptă (sau cu un plan) de referință. ♦ ~ astronomică = unghiul format de planul orbitei unui astru cu planul orbitei Pământului; ~ magnetică = unghiul format de direcția câmpului magnetic terestru cu planul orizontal. (< fr. inclination, lat. inclinatio)

înclinație (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
ÎNCLINÁȚIE (‹ fr., lat.) s. f. 1. Aptitudine pentru o anumită activitate sau un anumit scop; aplicație, vocație, talent. 2. (MAT.) Unghiul (diedru) pe care-l face o dreaptă sau un plan cu un plan de referință. 3. (FIZ.) Î. magnetică = unghiul format de direcția câmpului magnetic terestru cu planul orizontal într-un anumit loc de pe suprafața Pământului. Are valoarea de 0- pe ecuatorul magnetic al Pământului și de 90- deasupra polilor magnetici N și S. A fost măsurată pentru prima oară în 1576 de R. Norman. 4. (EC. Pol.) Î. medie către consum = raportul dintre consumul final și venitul total. Î. marginală către consum = raportul dintre variația consumului final și variația consumului total. Î. medie spre economii = raportul dintre suma economisită și venitul total. Î. marginală spre economii = raportul dintre variația sumei economisite și variația venitului total.

înclinație (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
înclináție (-ți-e) s. f., art. înclináția (-ți-a), g.-d. art. înclináției; pl. înclináții, art. înclináțiile (-ți-i-)

Alte cuvinte din DEX

« »A AAA AALENIAN